Cara kekalkan kandungan Zat dan Kesegaran sayur
Tahukah anda bahawa suku hingga separuh vitamin C pada sayur hilang bila
dijadikan puri..?,Berikut cara penyediaan sayur tanpa kehilangan banyak zat di
dalamnya :-
dijadikan puri..?,Berikut cara penyediaan sayur tanpa kehilangan banyak zat di
dalamnya :-
1. Gunakan pisau yang tajam ketika memotong sayur. Pemakaian pisau yang
kurang tajam menyebabkan sayur lebam dan mengurangkan kandungan zat
secara tidak langsung.
kurang tajam menyebabkan sayur lebam dan mengurangkan kandungan zat
secara tidak langsung.
2. Basuh sayur dengan cepat lebih baik daripada merendamnya.
3. Elakkan membasuh sayur atau memotong sayur sebelum anda benar-
benar ingin memasaknya.
benar ingin memasaknya.
4. Potong bahagian yang diperlukan dan mengandungi banyak zat sahaja.
Misalnya ada sayur yang mempunyai zat paling banyak pada daunnya.
Misalnya ada sayur yang mempunyai zat paling banyak pada daunnya.
5. Masak cara stim lebih baik jika dibandingkan dengan merebus sayur. Cara
stim dapat memastikan zat yang ada dalam sayuran tersebut tidak hilang
dengan banyak. Jika sayur atau cara masakan anda hanya dengan langkah
merebus, pastikan anda tidak merebus sayur itu hingga lembik.
stim dapat memastikan zat yang ada dalam sayuran tersebut tidak hilang
dengan banyak. Jika sayur atau cara masakan anda hanya dengan langkah
merebus, pastikan anda tidak merebus sayur itu hingga lembik.
6. Elakkan memotong sayur kepada potongan kecil. Jika boleh, jangan potong
sayur tersebut.
sayur tersebut.
7. Elakkan membuang kulit sayur seperti kentang sebelum direbus. Merebus
kentang bersama kulitnya sekali dapat mengurangkan zat yang terkandung
dalam sayur tersebut hilang. Walau bagaimanapun cara ini tidak sesuai untuk
masakan yang hanya menggunakan kentang sebagai bahan tambahan.
kentang bersama kulitnya sekali dapat mengurangkan zat yang terkandung
dalam sayur tersebut hilang. Walau bagaimanapun cara ini tidak sesuai untuk
masakan yang hanya menggunakan kentang sebagai bahan tambahan.
No comments:
Post a Comment